Adıyaman, adıyamanhaber, adıyamanhaberleri, adıyaman, acıyaman, haber, haberler, nemrut dağı, perre antik kenti, haber adıyaman, tarih, doğa, adıyamanhaberleri, medya,
Advert

Yaprak “Yerel İşletmeler Kırılgan Hale Geldi”

İran-İsrail Gerilimi Plastik Sektörünü Derinden Etkiledi

Haberler - 01-05-2026 15:23

Adıyamanlı İş İnsanı Erdal Yaprak, İran-İsrail gerilimini değerlendirdi.

Adıyaman’da organize sanayi bölgesindeki fabrikasında onlarca insanı istihdam eden Yaprak, Ortadoğu’da yaşanan gerilimin bölgeye etkisini anlattı.

PLASTİK SEKTÖRÜ DERİNDEN ETKİLENDİ

Yaşanan gerilimin küresel ekonomiyi ve sanayi üretimini etkilediğini ifade eden Yaprak, “İsrail ile İran arasındaki gerilim ve olası savaş ortamı, küresel ekonomiyi özellikle enerji üzerinden etkilemektedir. Plastik sektörü ise petrole doğrudan bağlı olduğu için bu tür krizlerden en hızlı etkilenen alanlardan biridir. Petrol fiyatlarının yükselmesi, plastik hammaddesi olan polimerlerin maliyetini artırır. Bu da üretici firmaların maliyetlerini yükselterek ürün fiyatlarına zam olarak yansır. Aynı zamanda savaş ortamı, tedarik zincirlerinde aksamalara yol açarak hammadde bulmayı zorlaştırabilir. Plastik üretimi, doğrudan petrol ve doğalgaz türevlerine bağlıdır. Bu nedenle bölgede çıkan herhangi bir çatışma, enerji fiyatlarını yükselterek üretim maliyetlerini artırıyor. Özellikle Hürmüz Boğazı gibi kritik geçiş noktalarında yaşanan aksaklıklar, hammadde tedarikini zorlaştırıyor.

KÜRESEL ENFLASYON ARTIYOR

Ekonomik açıdan bakıldığında, bu tür jeopolitik gerilimler sadece belirli sektörleri değil, genel ekonomik dengeleri de etkiler. Enerji fiyatlarının artması enflasyonu yükseltir, üretim maliyetlerini artırır ve piyasada durgunluk riskini ortaya çıkarır. Bu durum hem büyük işletmeleri hem de küçük esnafı olumsuz etkiler.

EKONOMİK BASKI ARTTI

Adıyaman’da plastik üretimi konusunda adından sıkça söz ettiren Yaprak, “Adıyaman özelinde değerlendirildiğinde, plastik sektörü genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşur ve bu işletmeler büyük ölçüde ithal hammaddeye bağımlıdır. Bu nedenle küresel krizlerden doğrudan etkilenirler. Artan maliyetler ve tedarik sorunları üretimin azalmasına, işletmelerin zorlanmasına ve rekabet gücünün düşmesine neden olur. Ayrıca deprem sonrası toparlanma sürecinde olan Adıyaman için bu tür gelişmeler ekonomik baskıyı daha da artırmaktadır. Sonuç olarak İsrail-İran gerilimi, plastik sektöründe maliyet ve tedarik sorunları yaratırken, genel ekonomide enflasyon ve durgunluk riskini artırmakta ve yerel işletmeleri daha kırılgan hale getirmektedir” şeklinde konuştu.

Günün Diğer Haberleri