Yanar “Esnaflarımız Enkazdan Daha Çıkmadı”

 

 

Yanar, depremde yaklaşık 4 bin 500 esnafın iş yerinin yıkıldığını ifade ederek, esnaflarımız için kalıcı iş yerleri oluşturması için rezerv alanlar belirlenmeli. Yerinde dönüşüm projeleri ağır ilerliyor. Orta Ölçekli esnaflarımıza yönelik daha önce talep ettiğimiz Küçük Sanayi Sitesi talebimizi buradan tekrar yetkililere iletiyorum” şeklinde konuştu.

“BİNLERCE ESNAF MESLEĞİNİ İCRA EDECEK YER BULAMIYOR”

Yanar Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz Çoban’a yaptığı açıklamasında 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi, 13,5 milyon insanımızı doğrudan etkilemiştir. Yaşanan bu depremde il bazında Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerimiz çok büyük bir şekilde etkilenerek binlerce can kaybına ve maddi hasarlara yol açmıştır. İlimiz, deprem felaketinin ardından esnaf iş yerlerinin yüzde 50’ si yıkıldı veya ağır hasar aldı, geriye kalan dükkânların ise yüzde 18’i orta hasarlı, yüzde 31’ i ise az hasarlıdır.

Yıkılan bu binalarda binlerce esnaf ve sanatkârlarımız faaliyet göstermekteydi. Öncelikle halkın temel ihtiyaçlarını göreceği meslek sektörlerinde faaliyet gösteren ve depremde iş yerleri ağır hasarlı veya yıkılmış esnaflarımız için 780 adet geçici konteyner işyeri, Valiliğimiz koordinatörlüğünde tahsis edildi. Ancak binlerce esnaf ve sanatkârımız, halen mesleğini icra edecek işyeri bulmakta sıkıntı yaşamaktadır. Hali hazırda hasarsız iş yerlerinin yetersizliği, enkaz kalıntılarından dolayı çalışma ortamının ve şartlarının elverişsiz olması,  deprem sonrası kısıtlı sayıdaki boş dükkânların fahiş kira artışları nedeniyle esnaf ve sanatkârlarımız tarafından kiralanamaması sorunlarından dolayı esnafımızın sorunları artarak devam etmektedir” şeklinde konuştu.

 

“ÇEVRE İLLERDE SANAYİ ALANLARI GENİŞLETİLDİ”

Yanar açıklamasında “Depremin meydana getirdiği bu şartlar neticesinde, İnşaatçılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak, ilimize ve esnaflarımıza karşı olan görev ve sorumluluk bilinci içerisinde; meslek ayrımı yapmaksızın bir araya gelerek; Yapı Sanatları / Gıda-Tarım / Ağaç İşleri / Giyim, Deri Ürün, Ev Tekstili, Dokuma sektörlerinde “İhtisas Sanayi Sitesi” nin kurulması için 06.07.2023 tarihinde S.S. Adıyaman Karma İnşaatçılar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ ni kurduk. İhtisas Sanayi Sitesi kurulduğu takdirde; Esnaf ve Sanatkârlarımız yeniden ticari hayata başlayacak. İlimizin ekonomik ticari hayatı yeniden canlanacak. Kent merkezinde boş iş yerleri çoğalarak, kira sıkıntısı azalacak. Çarpık sanayileşme ve çevresel sorunlar giderilecek. Dışarıya göç azalacak,  Bu bağlamda; İlimiz Milletvekilleri başta olmak üzere, Valilik, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Bilim Sanayi Teknoloji Müdürlüğüne başvurularımız, bizzat görüşmelerimiz olmasına karşın halen bir yer konusunda bir ilerleme kaydedilemedi. Buna karşın çevre illere baktığımızda depremden sonra hayata geçirilen bazı illerdeki alanlarda karar eklerindeki haritalarda sınırları belirlenmiş alanlarda yeni sanayi siteleri belirlendi ya da sınırları genişletildi. Bu süreçte civarımızdaki iller bu tür sanayi alanları ve genişletmeler olurken biz Adıyaman esnaf ve Sanatkârları olarak daha bir yer alamadık. Çevre illerimizde gerçekleşen tahsisleri takdirle karşılıyoruz ancak benzer yaklaşımları ve çabaları ilimizde de görmek istiyoruz. “İhtisas Sanayi Sitesi” için yer tahsisi yapılmasını ve gerekli desteklerin sunulmasını umutla bekliyoruz”