Tosun, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla Perre Uygulama Oteli Konferans Salonu'nda bir araya gelerek yürütülen eğitim sürecini değerlendirdi.

Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, göreve başladıktan sonra ilimizdeki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla ilk kez bir araya geldi.

İldeki eğitim durumu ile ilgili bilgilendirme sunumunda bulunan Ali Tosun, Adıyaman’da deprem öncesi 169 bin 615 olan öğrenci sayısının depremin ardından 110 binlere kadar düştüğünü ancak sonrasında 160 bin 711’e yükseldiğini belirtti. Depremden önce 859 olan okul sayısının 846’ya düştüğünü ancak deprem sebebiyle kullanılamayan okullar/sınıflar yerine 378 prefabrik, çelik yapı, konteyner sınıfların kullanıldığını belirtti.

 

Bakanlık tarafından yatırım programına alınan ve TOKİ/Emlak Konut tarafından yapılacak olan okullardaki toplam 999 dersliğin tamamlanmasıyla Adıyaman’daki sınıf sayısının 6 bin 941 olacağını vurgulayan Ali Tosun, Adıyaman’da 25 bin 864 öğrencinin ücretsiz olarak okullarına servislerle taşındığını ve 20 bin 517 öğrencinin de ücretsiz yemek hizmetinden faydalandığını ifade etti.

MESLEK LİSELERİNDEN ÜRETİME KATKI

Adıyaman’da mesleki eğitimde önemli üretimler yapıldığına dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, “Adıyaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin kimya atölyesi, Bakanlığımızdan alınan ödenekle güçlendirilmiş ve öğrencilerin kendi alanlarında uzmanlaşması ve ailelerine maddi katkı sunabilmeleri için döner sermaye kapsamında iç ve dış cephe plastik boya, çeşitli temizlik ürünleri, kolonya, oda parfümü vb. üretimi yapılmaktadır. Bu ürünlerin satışı, okulumuza tescil edilmiş “Adıtek” isimli markayla gerçekleştirilmektedir. Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin mobilya ve metal atölyeleri, Bakanlığımızdan alınan ödeneklerle güçlendirilmiş ve öğrencilerin kendi alanlarında uzmanlaşması ve ailelerine maddi katkı sunabilmeleri için, döner sermaye kapsamında, okul sırası, büro mobilyaları, oturma bankları, piknik masası, park ve bahçe oturakları üretmektedir. Müdürlüğümüzün, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının talep etmeleri halinde bu alanda ihtiyaç duyduğu ürünler bu okulumuzda üretilebilmektedir. Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde Bakanlığımızdan alınan ödeneklerle, 3D üretim atölyesi kurulmuş bu atölyede hediyelik eşya, süs eşyası üretimine başlanılmıştır” dedi.

KALEM PROJESİ

 

Tosun ayrıca, KALEM (kaliteli eğitim modeli), “Spor, Sanat ve Kültürel Faaliyetlerle Tam Öğrenme Projesi”, “Kapanmayan Kapımız Okulumuz Projesi”, “Hayalimdeki Adıyaman Hikâye Yazma Yarışması” gibi Müdürlüğümüzce yürütülen projeleri, İlimizdeki eğitim yatırımlarını ve ölçme değerlendirme verilerini paylaştı.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun:“Bizim kişisel hiçbir beklentimiz, kişiyi memnun etmeye yönelik özel uygulamamız olmaz. Bize emanet bir nesil var, yükümüz ağır ve sorumluluğumuzun farkındayız ve Adıyaman’ımızın eğitimde Türkiye'ye örnek çalışmaların yapıldığı kentlerden biri olması için gayret edeceğim. Şehrimizi maddi manevî büyük bir yıkıma uğratan asrın felaketi diye adlandırılan depremin ardından, şehri eğitim yönüyle, önemli ve hızlı çalışmalarla bir an evvel toparlamak üzere vazifelendirildim. Bu ağır yükün sorumluluğunu hissederek, şehrinizin güzel insanlarından dua alma ümidiyle koşar adım geldim. Bu nedenle gece gündüz demeden mesai mefhumu gözetmeden gayretimiz sürecek.” ifadelerini kullandı.

 

ÖĞRENCİLERİN OKUL SAATLERİ

Son günlerde gerek sosyal medyada gerekse kamuoyunda konuşulan öğrencilerin sabah erken saatlerde okullara gitmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Tosun “Öğrenciler bir yıla aşkın dönem eksiklerle dönen geçirdiler. Bu eksikler giderilmesi adına normalleşme adına benim vicdanım sızladı. 80 dakika az ders görüyorlar. Gün ışığı ve akşam karanlığını hesapladık. Öğrenciyi ve öğretmeni sıkıştırmak adına yaptık. Çocuklarımız için bu hamleyi yaptık. Bunu çocuklara eziyet olarak görmeleri bizleri üzdü. İkili eğitim yapan okullar çok fazla. Biz çocuklarımızdan ders saati çalamayız. 102 okulda yapılıyor. Gün doğmadan karanlıkta eğitim yapan okulumuz yok.

 

MÜDÜR YARDIMCILARININ YER DEĞİŞİKLİĞİ

 

 

Adıyaman'ın hakkını gözetiyoruz. Kişisel beklentimiz yok. Birileri memnun etmek gibi özel uygulamamız yok. Adıyaman'ın örnek bir şehir olması için çalışacağım. Şahıslar eğitim camiasının önüne geçmesin. Bu şehrin kaybedecek bir dakikası yoktur. Şahsi menfaatler için hiçbir adım atmadım. Ağır yükün sorumluğu adına geldim. Eşimi çocuklarımı bıraktım helallik aldık. Hepimiz insanız hata yapabilir. Bu şehirde tüm ekiplerimizle beraber gece gündüz demeden çalışacağız. Dua alıp görevimi tamamlamak isterim. İl müdürleri de dahil olmak üzere görev yerleri değişebilir. Görevi değişenler de alanlarda bizim ekibimiz içerisindedir. Fazladan kaybedecek iki dakikamız yok. Daha iyi eğitim ve daha kaliteli çalışma yapmamız gerekiyor. Kendi ekibimizle çalışmamız gayet normaldir. Şahsi değil hizmet odaklı olarak görev değiştirirdik. Görevden alınanların yakınlarının duygusal alanda tepkileri normaldir. Bu eğitim parçasıdır. Sürgün değildir. İlimizin her köşesinde hizmete ihtiyaç vardır. Benim nerede kalıyor olmam kimsenin haddine değil. Varsa sıkıntısı olan şikayet etsin. Bir kişinin kendisine ait kurumda kalması gayet normaldir. Herkes de kalabilir. Parasıyla kalıyorum.

ÖĞRETMENEVİ

 

Dokuz aydır çivi çakılmayan öğretmen eviyle ilgili Tosun, “2024 yatırım planında olacak. 2025 yılında kullanılacak. Öğretmen evi akıbeti, geldiğimiz günden bugüne gündemimizdedir. Öğretmenevi Mart’ın 18’inde ihale tarihi aldık. Önümüzdeki bitirilecek” dedi.