HİPOTİROİDİZM Hipotiroidizm, tiroid bezinin yeterince tiroid hormonu üretmediği bir durumdur. Tiroid hormonu vücudumuzda büyüme, onarım ve metabolizma için önemli olduğundan, hipotiroidizmi olan kişiler genellikle üşüme ve yorgunluk hissedebilir ve kolayca kilo alabilirler. Hipotiroidizmin vücudumuzdaki etkileri nelerdir?
  • Kilo vermede zorlanmak ve kilo alımının önüne geçememek,yüksek kolesterol seviyesi,yorgunluk, soğuğa karşı artan hassasiyet, kabızlık, kuru cilt, kolayca yüzde şişlik, ses kısıklığı, kas güçsüzlüğü ve kas ağrıları, eklemlerde ağrı ve sertlik, seyrekleşen saçlar, düzensiz adet dönemleri ve yavaşlayan nabız, depresyon ve stres ,guatr(büyümüş tiroid bezi)
  Tiroid hormonu, metabolizmanızın hızını kontrol etmeye yardımcı olur. Metabolizmanız ne kadar hızlı olursa, vücudunuz istirahatte o kadar fazla kalori yakar. Hipotiroidizmi olan kişiler daha az tiroid hormonu üretir. Bu, daha yavaş bir metabolizmaya sahip oldukları ve istirahatte daha az kalori yaktıkları anlamına gelir. Hipotiroidizmi olan kişiler genellikle daha yavaş bir metabolizmaya sahiptir. Yapılan araştırmalar, aerobik egzersizin tiroid hormon seviyenizi artırmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ek olarak, beslenme planınızda protein alımını arttırmak metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olabilir.   HİPOTROİD HASTALARI BESLENMELERİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ? Guatrojen besinler yani iyot alımını engelleyen besinlere dikkat edilmelidir.Çünkü guatrojen besinler iyot emilinini engeller tiroid   bezlerinin genişlemesine ve bu açıdan tiroidlerin baskılanmasına yol açar. Bu besinler Brokoli,kahve,yeşilçay, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, soya ürünleri,ıspanak,hardal,patates ,badem, mısır, şeftali, çilek ,armut,yada yüksek oran da işlenmiş ürünler kek,kurabiye gibi besinler  guatrojen besinler grubuna dahildir.Bu açıdan bu ürünleri dikkatli ve sınırlı sayıda tüketmek gerekir. Yapılan araştırmalar bu besinleri troid ilacını kullandığınız saatlere  yakın tüketmemeye vurgu yaparken genel itibariyle beslenme planınızda tüketimini de sınırlandırınız, sofralarda İyotlu tuz kullanmaya özen gösteriniz,selenyumdan zengin olan besinlere yönelmekte fayda var(balık,ceviz,yumurta,karides,süzme peynir,hindi,tavuk,)   HİPOTİRODİZMİ OLAN KİŞİLER NELER TÜKEBİLİRLER
  • Yumurtalar: İyot ve selenyumun çoğu yumurta sarısında bulunurken beyazlar proteinle dolu olduğu için bütün yumurtalar en iyisidir.
  • et: kuzu eti, dana eti, tavuk vb. dahil tüm etler
  • balık: somon, ton balığı, karides vb. dahil tüm deniz ürünleri
  • sebzeler:  Tüm sebzeler pişirilerek tüketilmelidir(demir minerali açısından katkı sağlar), Sebzelerin pişirilmesiyle guatrojenlerin azalması sağlanır.
  • meyveler: meyveler, muzlar, portakallar, domatesler vb. dahil diğer tüm meyveler.
  • glütensiz tahıllar ve tohumlar: pirinç, karabuğday, kinoa, chia tohumu ve keten tohumu
  • süt ürünleri: süt, peynir, yoğurt vb. dahil tüm süt ürünleri
  • pekmez,bal
  • içecekler: su ve diğer kafeinsiz içecekler