“PROJEYE KARŞI ÇIKMAK ADIYAMAN'A İHANETTİR”
(Bağımsız Kürsü)
Aslında gündemimiz de Sayın Valinin basın toplantısı varken, değişen gündemle birlikte bizimde rotamız değişti.
Bir adıyla “ÇARŞI PROJESİ” bir diğer adıyla “ADIYAMAN MEYDAN ve ÇEVRESİ KENTSEL DÜZENLEME PROJESİ” daha ortada bir şey yokken öyle hararetle tartışılıyor ki, görmemezlikten gelemezdik. Bizde topa girelim bizimde çorbada tuzumuz olsun dedik!
Bu tartışma ortamında fikir ve önerilerin yanında taraflar, çeşitli sloganlar üreterek eleştiri ve önerilerini de süslemeyi ihmal etmemişler!
Bilhassa Atatürk Bulvarı üzerinde ve bazı yerlerde ilan edilen “REZERV” alanında ki, olumsuzluk ve belirsizliklerle birlikte, mülk sahiplerine bilgi verilmemesini örnek gösteren vatandaşlar, mülkümüze “ÇÖKECEKLER” endişesi taşırken şu sloganları üretmişler;
“Yıkılan siteleri yapmayan Emlak Konut Adıyaman’ın tek çarşısına göz dikti.” Burası deprem bölgesi ganimet alanı değil.” “Kiracıyım borçluyum emeğimle oynama” “Mülkiyetimizi gasp etmeyin” “Felaketin üstünden rant devşirilmesine hayır.”
Evet, yıllık kirasını borç-harçla vermiş esnafların, bankalara, Esnaf Kefalet Kooperatiflerine, firmalara borçları var!
Mülkiyet sahipleri, bu kiralarla geçimini sağlayan belki, çoluk-çocuğunu okutup baş-göz edecek, ailede varsa bir sağlık sorunu bu gelirle karşılayacak. Bu gün 15-20 bin lira olan ev kirası verecek.
Tüm bunlara karşılık, başta ilin valisi olmak üzere siyasilerimiz, STK’ lar bu bir fırsattır değerlendirilmesinden yana gözükürken;
ATSO Başkanı Mehmet Torunuğlu, üyelerinin sesi olarak güzel bir sloganla “Esnafın hakkı korunsun, meydan projesi Adıyaman’a umut olsun” diyerek projeye destek verirken;
Projeye evet diyenlerde şu sloganlarla seslerini duyurmaya çalışıyor;
“Projeye karşı çıkmak Adıyaman’a ihanettir” “Adıyaman’ı şehre benzetecek mimari bir proje” “Çarşı ve çarşı esnafını kurtaracak bir proje” “Avrupa standartlarının üstünde efsane bir proje”
Peki, durum böyle iken İlin Valisi ne diyor; Toparlarsak Sayın Vali en güzel şekilde izah ediyor.” Endişe etmeyin biz henüz nasıl yapılacağı ile ilgili bir açıklamada bulunmadık. Ancak, böyle bir proje Adıyaman için tarihi bir fırsattır. Bir kurtuluş projesidir sahip çıkın. Bu fırsat daha asla elinize geçmez.”
“Proje 4 Etaptan oluşuyor, 1. Etap bitmeden 2.Etaba başlanmayacak. Her etabın hak sahibiyle oturulup konuşulacak. Hangi hak sahibine ne verileceği somut bir şekilde açıklanacak. Çoğunluğun rızası olmadan proje hayata geçmeyecek.”
Telefonla arayıp bu konu hakkında bilgi veren VEKİLİMİZ HÜSEYN ÖZHAN’DA “ Bu projenin Adıyaman’ın 40-50 yıllık geleceği için çok önemli bir proje olduğunu” söylerken “ Bu fırsatı kaçırmamamız gerekli, kimse mağdur edilmeyecek, etap-etap yapılacak, iş yeri sahiplerinin görüşleri alınacak, kiracılara konteyner veya prefabrik iş yerleri verildikten sonra projeye başlanacak. Sayın Bakan Ağustos ayının ilk günlerinde bu projeyi detaylı olarak anlatacak bir ekip Adıyaman'a gönderecek, görüş ve öneriler alınacak, ortak karar verilecek” dedi.
Bu tabloya bakılınca, bu projeye “HAYIR” demek ne derece doğru olur?
O da halkımızın takdirine!
